Sunday, April 14, 2013

Alfalfa


Tuesday, 12 March 2013


Boleh ke amalkan Alfalfa sahaja?

Ramai yang bertanya, boleh saya nak beli alfalfa sahaja? Jawapannya saya, boleh. Adakah ianya bagus untuk penyusuan? Jawapan saya, ya insyaAllah asal 3 syarat lain dipenuhi iaitu sesi perahan yang konsisten, minum air lebih 3 liter sehari dan DOA yang berterusan.

NAMUN HAKIKATNYA, 
Mana yang lebih baik, meja 4 kaki atau meja satu kaki?
Orang yang melihat pada KUANTITI sahaja mereka akan mencari produk yang membantu membanyakkan susu semata-mata.
Tapi JIKA anda ialah ibu yang bijak dan MEMENTINGKAN PEMAKANAN dan ingin memastikan susu anda penuh NUTRISI, pasti apa yang ibu sarankan terutama supplement yang disenaraikan dalam set menjadi pilihan.


Adakala si ibu keletihan berpunca kerana kekurangan air dan kalsium. Adakala ibu terlalu moody disebabkan kurangnya B complex. Adakala ibu itu kekurangan darah kerana kurangnya zat besi. Maka Alfalfa hanya sebahagian yang membantu tetapi bukanlah menyeluruh.

 Apakah fungsi atau kebaikan setiap vitamin bagi ibu yang menyusu?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin 

*Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex 

*Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C 

*Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa 

*Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. 

Sekadar renungan bersama, manakah pilihan anda untuk yang lebih stabil?Atau

                               Mana pilihan anda?


Memang alfalfa kaya dengan protien, kalsium dan garam mineral tetapi ia bukanlah supplement yang menyeluruh sehingga kita tak perlu amalkan vitamin B, C dan multivitamin. Sudah pasti Multivitamin, B dan C mempunyai peranan yang berbeza dan saling berkait antara satu sama lain.

Kini pilihan ditangan anda :)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui Email 
Call/Whatsapp : 012-994-4503
ID SHAKLEE :  804347          ( SESIAPA SAHAJA BOLEH MENGGUNAKAN NUMBER ID SHAKLEE SAYA SEKIRANYA ADA DI ANTARA ANDA INGIN MEMBELI SENDIRI DI BRANCH SHAKLEE YANG BERHAMPIRAN DENGAN TEMPAT TINGGAL ANDA DI LUAR SANA. )

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ulasan dan coretan anda.