Sunday, April 14, 2013

ESP


ESP boleh untuk pesakit gout dan ekzema?

Orang gout pantang amik soya! Betul ke?

Bapa mertua kakak saya pesakit gout sejak dari tahun 1998 kalau tak silap. Tapi sejak mengenali Shaklee 15 tahun dulu, beliau memang amalkan minum ESP waktu pagi dan malam sebelum tidur. Pernah saya sendiri bertanya kepada beliau adakah boleh sebenarnya pesakit gout amalkan protien sedangkan kita selalu digembar gemburkan kekacang tak boleh diambil oleh pesakit gout.Namun selepas ayah mertua kakak saya memberi jawapan yang jelas dan bernas, saya akui terdapat kebenaran dalam jawapannya itu.

Ayah mertuanya mengatakan ESP [ Eenergizing Soy Shaklee] mengandungi 9 amino asid yang diperlukan oleh badan namun ia tak dapat dihasilkan dari badan. Ia memang perlu diambil dari sumber luar untuk menghasilkan sel yang sihat dan memperbaiki sel tisu yang rosak.


Selama ini kita hanya faham soya tidak bagus untuk pesakit ekzema, namun soya yang bagaimana?

Tahukah kita soya yang baik adalah soya yang dimasak pada suhu yang rendah dan tidak merosakkan rantaian molekul asid amino. Walhal bila kita minum air soya yang dijual di pasar malam mahupun soya kotak, air ini di masak pada suhu yang sangat tinggi dan secara langsung merosakkan rantaian asal molekul asid amino yang terdapat dalam soya tersebut. Apabila ini terjadi dan tanpa disedari kita mengundang kehadiran radikal bebas dan maka terbentuklah sel2 yang tidak normal dan ini sering dikaitkan dengan penyata " Minum soya boleh akibatkan kanser".

Pada saya ayat penyata tersebut terdapat kebenarannya terutama apabila ikatan rantaian asid amino telah berubah apabila soya dimasak pada suhu yang tinggi.

Sebab itu ESP Shaklee tidak boleh dibancuh dengan air panas. Bukan sekadar risau akan hilangnya zat tetapi kita khuatir air panas [ suhu yang panas dan tinggi] akan menyebabkan rantaian ikatan molekul asid amino akan berubah dan lama-kelamaan ia akan menyebabkan terhasilnya radikal bebas di dalam sel badan kita.

Oleh kerana uniknya ESP ini saya yakin bahawa ia sesuai untuk diambil oleh dua2 anak saya yang mempunyai masalah ekzema. Melalui pembacaan saya, pesakit ekzema mempunyai sel darah yang tidak sihat dan mudah rosak. Maka pengambilan ESP secara konsisten dan tidak melebihi dari dos yang disarankan akan membantu memperbaiki sel tisu yang rosak dan bermasalah sehingga ia membantu sistem imun mereka menjadi lebih baik.
Protein membentuk sebahagian besar struktur di dalam sel termasuklah sebagai enzim dan pigment respiratori. Protein dibentuk dari percantuman unit asas yang dikenali sebagai asid amino.

Maka jika ada orang kata soya tak bagus untuk pesakit gout atau ekzema, ada kebenarannya jika ia adalah soya yang dimasak pada suhu yang tinggi. Namun kami amalkan ESP dan alhamdulillah ada manfaat yang kami lihat tentangnya :)

Anda belum pernah merasa langsung ESP Shaklee? Boleh order hari ini melalui email kepada saya di yahoo atau gmail. Serius sangat berbaloi. Amalkan 3 bulan berturut2 tanpa lompang, percayalah kulit akan nampak lebih berseri dan secara langsung kita lebih sihat !*


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**


Jangan malu untuk membeli dan mencuba produk dari Shaklee ini. Sekiranya anda berminat.... Sila PM saya
Facebook : Norazlina Mohd Idris
Phone No. : 012-994-4503 (EIN)
Blog : Duniavitaminirdina.blogspot.com
Yahoo mail : Lina_irdina [@] ymail.com
ID SHAKLEE : 804347 ( SESIAPA SAHAJA BOLEH MENGGUNAKAN NUMBER ID SHAKLEE SAYA SEKIRANYA ADA DI ANTARA ANDA INGIN MEMBELI SENDIRI DI BRANCH SHAKLEE YANG BERHAMPIRAN DENGAN TEMPAT TINGGAL ANDA DI LUAR SANA. )

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ulasan dan coretan anda.