Thursday, June 13, 2013

Bussiness manual Shaklee 15

(6) ESP boleh diambil maximum 3 sudu besar sehari. Tidak perlu menggunung. Sekali ambil sarankan 1 sudu besar. Boleh dicampur dengan AIR KOSONG/ MInuman lain seperti air soya/susu/ juice/milo/ horlick/oat etc. Boleh diminum suam atau sejuk.Elakkan untuk ambil dengan AIR PANAS/ KOPI / TEA kerana air panas akan merosakkan protein.

(6) Herblax di ambil 4 biji sebelum tidur pada hujung minggu. Pastikan minum 2 gelas air kosong dengan herblax. Jika mengalami cirit birit, kurangkan dos pengambilan kepada 1-2 biji. Jika jadi sembelit, ambil herblax pada selepas waktu makan malam dan minum air kosong sehingga 1 liter menjelang waktu tidur.

(7)Joint Health Tablet dan Alfalfa mesti diambil selepas makan.

(10-2) Pantang Larang pengambilan vitamin

(1) Elakkan gabungan vitamin di bawah kerana ianya akan menghalang penyerapan masing- masing ke dalam badan

- Vitamin E & Alfalfa
- GLA Complex & Alfalfa ( Dalam GLA ada sedikit Vit E)
- Vitalea (Iron) dengan Ostematrix ( Calcium) . susu atau sebrang sumber calcium

(2) Vitamin tidak boleh diambil bersama-sama dengan minuman berkafein seperti tea dan kopi kerana kafein akan memusnahkan vitamin. Jika ada pelanggan anda yang tidak mendapat manfaat vitamin, periksa samada beliau adalah peminum tegar kopi / tea atau tidak.

(3) Vitamin, jamu, ubat boleh diambil bersama-sama dengan syarat jarakkan masa pengambilan minimum 2 jam. Contoh jika ambil ubat pukul 8 pagi, makan vitamin anda pada pukul 6 pagi atau 10 pagi.

(4) Elakkan vitamin berikut untuk masalah di bawah :
-
SLE tidak boleh mengambil Alfalfa kerana ianya akan mengaktifkan sistem imun badan pesakit. Vitamin yang mempunyai alfalfa adalah Vitalea, Alfalfa , Herblax
- Ibu yang mempunyai
bayi g6pd tidak boleh mengambil alfalfa kerana alfalfa kaya dengan vitamin K. Baby g6pd tidak boleh mengambil Vitamin K. G6pd adalah gangguan pada enzim g6pd ( enzim dalam darah).
-
Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana iron berlebihan dalam badan akan memudaratkan pesakit.
-
SLE tidak boleh mengambil NUTRIFERON. Nutriferon adalah supplement untuk meningkatkan sistem imun badan. Pesakit SLE sudah sedia ada mempunyai sistem imun badan yang aktif. Pengambilan nutriferon akan menjadikan imun pesakit bertambah-tambah aktif.
- Untuk pesakit thyroid, pastikan anda tahu jenis thyroid yang dialami samada hyperthyroid atau hypothyroid. Thyroid berkait rapat dengan kandungan iodine di dalam badan.
Untuk hyperthyroid, mereka perlu elakkan mengambil Vitalea kerana mempunyai Iodin. Hyperthyroid perlu memberhentikan segala pengambilan iodine. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ulasan dan coretan anda.