Wednesday, March 22, 2023

Keburukan Intermittent Fasting Yang Ramai Tak Tahu | Pengedar Shaklee Bukit Payong

Dalam semua perkara dalam kehidupan, pasti ada baik dan buruknya. Walaupun Intermittent Fasting yang terkenal dengan hasil yang sangat membransangkan untuk dapatkan berat yang ideal serta kehidupan yang lebih baik, namun ia tetap ada kelemahan dan keburukan tanpa kita sedari.

 

Keburukan Interminttent Fasting

Allah menciptakan tubuh manusia ini dengan pelbagai hormone yang mempunyai tugas yang berbeza. Hormon Ghrelin diciptakan untuk menghantar signal lapar kepada otak manakala hormone yang menghantar signal kenyang dikenali sebagai Hormon Leptin. Dalam kelas baru ni, Dr Redza menerangkan bahawa masa yang diambil oleh hormone Leptin ini menghantar sigal kenyang ke otak adalah 10 minit. Tetapi uniknya Hor,om Ghrelin hanya mengambil masa beberapa saat sahaja untuk menghantar signal lapar ke otak

Bila kita lihat info ini, ia sama dengan sunnah yang disarankan oleh Rasulullah saw, iaitu makan ketika lapar tapi berhenti sebelum kenyang.

Intermittent Fasting boleh dilakukan dalam pilihan fasa yang kita mahu. Ia boleh dilakukan dalam tempoh 12 jam, 16 jam, 18 jam , 24 jam hingga 72 jam! Wow!

Namun sempena Ramadhan ni, kita boleh aje mulakan dengan 12 atau 16 jam, tak perlu sampai 72 jam.

Saya kongsikan juga artikel Berpuasa Dengan Set Puasa Shaklee 

Apa sebenarnya yang berlaku semasa proses kita berpuasa?

Tahukah kita proses Fat Burning atau Bakar Lemak berlaku semasa kita berpuasa. So di sini saya nak kongsikan pula tentang authopagy. Apa dia Autophagy ni?

Keburukan Itermittent Fasting

 

Autophagy adalah satu proses dimana sel yang sihat akan memakan sel yang tidak sihat atau rosak. Autophagy dikatakan proses yang membantu pembaharuan sel. Ia akan membersihkan badan pada tahap cellular. Hakikatnya dalam badan kita ni terdapat banyak sel yang hampir rosak, maka autophagy ni la yang membantu untuk menapis sel-sel ini dan baiki ianya semula.

 

Gula dan protien yang berlebihan boleh membentuk AGE protien dan ini akan merosakkan sel dalam badan kita. Maka bila kita berpuasa, sistem autophagy ini akan bantu baiki semua sel dan ibarat dia memperelokkan interior dakan rumah kita.

 

Now saya nak share Keburukan Intermittent Fasting walaupun kita tahu kebaikan autophagy ini amat la bagus semasa kita berpuasa.

  1. Kemusnahan Kolagen dalam Badan

    Badan kita mengandungi 70 peratus air manakala 30 peratus lagi adalah protein termasuklah kolagen.  Bayangkan kita dah seronok dapat turunkan berat badan dengan menjalankan puasa IF tapi dalam masa yang sama tanpa kita sedar kita kehilangan kolagen dalam badan. Kita perlu juga tahu autophagy yang berlaku semasa kita lakukan Intermittent Fasting akan menggalakkan kemusnahan penghasilan natural kolagen. Ini bermakna kolagen sedia ada yang badan hasilkan akan semakin berkurangan.

     2. Menghalang peningkatan Kolagen -

kerana inilah menyebab berlakunya penuaan dan        kemerosotan             kulit serta keguguran rambut. Maka golongan wanita kena alert , jangan terlalu  asyik fokus turunkan berat badan tanpa disedari badan dalam keadaan yang bahaya. 

 

      3. Mengalami masalah keletihan yang melampau -

Protien dalam bentuk kolagen memberikan kebaikan dan tenaga dalam tubuh kita. Jika kita kekurangan kolagen, badan kitab oleh menjadi letih yang melampau kerana kekurangan nutrisi micronutriensdan minerals.Tidak hairan ada orang yang buat Intermittent Fasting , ada result yang best tapi sayangnya rambut cepat gugur , kulit Nampak kusam , wajah Nampak berumur , tulang jadi tak kuat , sakit-sakit badan dan sebagainya. Munkin inilah penyebabnya.

 

Badan kita memerlukan kolagen terutama wanita dan ketika kita membuat Intermittent Fasting dan autophagy berlaku ,  90 peratus kolagen type 1 membantu yang berkaitan rambut , kulit , kuku . tulang dan logamen serta menyokong penghasilan kulit yang lebih muda.

Ada dalam kajian yang menyatakan Resveratrol dapat meningkatkan dan menyokong autophagy.

Untungnya pengamal produk kesihatan Shaklee kerana Shaklee mempunyai 2 produk yang kaya dengan resveratrol dan polifenol.  Supplement ini membantu dan menyokong untuk pengamal IF mendapatkan berat yang ideal dan dalam masa yang sama ia memastikan badan lengkap dengan micronutrien dan nutrisi.

Jika nak tahu lebih lanjut boleh hubungi Pengedar Shaklee Bukit Payong serta cara makan yang betul serta dapatkan result yang berkesan bila anda buat belian dari kami.

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ulasan dan coretan anda.