Wednesday, August 9, 2023

Kebaikan vitamin E yang orang tak tahu

Vitamin E adalah nama yang diberikan kepada kumpulan 8 vitamin. Ia juga dikenali sebagai tokoferol. 

Peranan paling penting vitamin E adalah sebagai antioksidan untuk membuang radikal bebas, iaitu bahan kimia yang merosakkan sel-sel badan.

Sebagai antioksidan, vitamin E membantu melindungi tubuh anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada bahan berbahaya di alam sekitar seperti asap rokok dan radiasi. 

Vitamin E juga memainkan peranan dalam memastikan sistem imun anda sihat, serta menggalakkan penglihatan dan kulit yang sihat.
Vitamin E juga mungkin mempunyai peranan untuk mengekalkan kesihatan jantung.

Banyak kajian telah menyiasat peranan diet yang kaya dengan vitamin E untuk pencegahan pelbagai jenis kanser. 

Walau bagaimanapun, tiada bukti konklusif bahawa pengambilan makanan yang tinggi atau menambah suplemen vitamin E ke dalam diet anda akan mengurangkan kemungkinan anda mendapat kanser.

Vitamin E - dalam kombinasi dengan vitamin C, beta karotena dan zink - telah ditunjukkan untuk memberikan sedikit perlindungan terhadap penyakit mata AMD (degenerasi makula berkaitan usia) pada orang yang berisiko tinggi untuk mengalami keadaan tersebut. 

Vitamin E sahaja tidak akan mengurangkan risiko ini.


Vitamin E terdapat dalam produk haiwan, sayur-sayuran dan biji-bijian yang mengandungi lemak dan minyak. 

Kita boleh mendapatkan vitamin E dengan memasukkan produk daging, kacang dan biji, minyak sihat (seperti alpukat) atau bijirin dan bijirin penuh yang tidak diproses dalam diet anda.

Cara terbaik untuk memberi tubuh anda vitamin yang diperlukan adalah dengan makan pelbagai diet yang merangkumi protein yang sihat (seperti daging dan ayam tanpa lemak, ikan, telur, tenusu, kacang, biji, kekacang dan kekacang) dan pelbagai buah-buahan segar dan sayur-sayuran.

Mengambil satu suplemen vitamin E akan meningkatkan jumlah vitamin tertentu dalam badan anda tetapi tidak semestinya bermakna anda mendapat nutrien, mineral, vitamin dan serat makanan yang datang dengan diet seimbang.
Makan makanan keseluruhan adalah pendekatan yang lebih sihat.
Jika anda mengamalkan diet yang ketat, seperti diet vegan, atau anda mempunyai keadaan kesihatan yang memberi kesan kepada cara anda makan makanan atau cara anda menyerap nutrien, anda mungkin perlu mengambil suplemen vitamin untuk mengelakkan kekurangan dan kekal sihat.
Kebaikan Vitamin E Shaklee

  1. Membantu mengurangkan kesan "inflammation" 
  2. Membantu mengurangkan risiko penyakit Parkinson. 
  3. Membantu luka cepat sembuh. 
  4. Membantu mengurangkan risiko kulit "sunburn". 
  5. Membantu meningkatkan fungsi kesihatan mata. 
  6. Membantu kanak-kanak yang ada masalah beta-thalassemia dan vitamin E deficiency. 
  7. Membantu mempercepatkan pertumbuhan sel kulit.
  8. Membantu meningkatkan fungsi sistem saraf 
  9. Membantu meningkatkan fungsi buah pinggang. 
  10. Membantu merawat luka kecil di dalam tulang dan otak bayi pramatang. 


Jika anda berminat nak join ahli atau dapatkan produk boleh mesej di sini


Artikel tambahan : Vitamin E* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ulasan dan coretan anda.